Контрол на астмата

Защо да контролираме експираторния дебит?

Редовният контрол на експираторния дебит на пациентите е изключително полезен за контролиране на болестите на дихателните пътища като астма и хроничен бронхит.
Лекари и пациенти могат да открият причинителите на астматичните пристъпи като алергии и запрашена околна среда, след което да изберат най-подходящата терапия.
Съвременните планове за контрол на астмата могат да бъдат следвани единствено с контрол на експираторния дебит. Контролът предоставя на пациента по-добра, по-ранна и по-обективна информация за откриване на дихателните проблеми преди да започнат хриповете и кашлицата.

Кога да измерваме?

Редовното измерване на стойностите на експираторния дебит е важно за контролиране на състоянието ви. Обикновено лекарите препоръчват да се извършва едно измерване сутрин и едно вечер ежедневно. Също така трябва да се извършват измервания, когато не се чувствате добре или се задъхвате. Винаги извършвайте измерване преди инхалация на предписани лекарства.

Какво е важно при измерването на експираторния дебит?

Лекарят Ви се интересува единствено от най-високата стойност на експираторния дебит, получена по време на измерване. Моля, повтаряйте измерванията, докато почувствате, че сте получили възможно най-добрия резултат при съответната поредица. В случай, че резултатите се понижават при всяко следващо измерване, обърнете се към лекаря си. Това може да е знак за нестабилна астма.

Кашляне по време на измерване може погрешно да даде нисък резултат. Така че винаги повтаряйте измерването. Ако искате да извършите продължителни последователни измервания трябва да сте сигурни, че сте достатъчно отпуснати след всяко измерване, за да си подсигурите точни резултати.

Моля, имайте предвид, че ниските експираторни дебити показват предстоящ астматичен пристъп дори и да не чувствате никакви симптоми!

Как да извършим измерване

Самооценка със сигналната схема

Сигналната схема” позволява пациентът сам да оцени получените стойности, за да следва развитието на болестта. Самооценката дава възможност на пациента да контролира заболяването заедно с лекаря. Лекарят определя зелена, жълта и червена зона на резултатите при измерване на експираторния дебит на пациента. Докато стойностите са в зелената зона, белодробното заболяване е под пълен контрол. Ако стойностите са често в жълтата зона, лекарствената доза трябва да се увеличи според препоръката на лекаря. Резултати от измерванията на експираторния дебит в червената зона са опасни! Пациентът трябва да действа според препоръката на лекаря или да потърси спешно медицинско лечение.

10 важни неща относно астмата Често задавани въпроси Доклади от изследвания Инхалационна терапия Стойности на експираторния дебит Помощни линкове Система за контрол на астмата
Copyright © 2021 - Microlife България. Всички права са запазени.