Контрол на хипертонията

Как се появява високо/ниско кръвно налягане?

Нивото на артериалното налягане се контролира от особен участък на главния мозък - съдодвигателен център - и се регулира чрез обратна връзка от централната нервна система. Под въздействието на изпращани от този център нервни импулси се променя силата и честотата на сърдечните свивания, а също така и ширината на кръвоносните съдове. Нивото на артериалното налягане се променя периодично по време на дейността на сърцето: при свиване на сърцето стойността на кръвното налягане е максимална и е известна - като систолно артериално налягане, при отпускане - „период на покой” на сърцето стойността е минимална и е известна като диастолно артериално налягане.
Стойностите на артериалното налягане трябва да се намират в определен „ нормален” диапазон, за да се предотвратят редица заболявания.

Кои стойности са нормални?

Ако по време на покой, диастолното налягане е над 90 mmHg и/или систолното налягане е над 140 mmHg, тогава артериалното налягане се смята за високо. В такива случаи, моля консултирайте се с Вашия лекар. Продължителен период с такива стойности заплашва здравето Ви, поради свързаните с това все по-големи увреждания на кръвоносните съдове.
Също така е необходимо да се консултирате с Вашият лекар, ако стойностите на артериалното налягане са прекалено ниски т.е. стойностите на систолното налягане под 100 mmHg и/или на диастолното под 60 mmHg.
При нормални стойности на артериално налягане се препоръчва редовна самопроверка с апарат за артериално налягане. Така Вие сами можете установите евентуални промени в стойностите на кръвното налягане и да реагирате навреме.
Ако започнете лечение на артериалното налягане, моля, водете дневник за стойностите на същото, като извършвате измервания по едно и също време през деня. Покажете тези стойности на лекаря си. Никога не променяйте самоволно медикаментозните дози, предписани от лекаря.

Какво e нужно да се направи, ако се получават постоянни високи/ниски стойности?

1. Консултирайте се с лекаря си.
2. Има общи мерки за начина на живот, които могат да се предприемат като превенция за намаляване на високото артериално налягане. Това включва:

A) Хранителни навици

B) Предишни заболявания

C) Навици

D) Физическо състояние

Свързани статии

5 неща, които трябва да знаете Често задавани въпроси за хипертонията Често задавани въпроси за прееклампсията Паспорт за измерване на кръвно Медицински статии Как да измерим артериалното налягане Бързи инструкции Помощни линкове

Copyright © 2021 - Microlife България. Всички права са запазени.