Кампаниите за измерване на кръвното налягане и откриване на предсърдно мъждене в нашите аптеки доказаха полезността си

Фармацевтите можем да бъдем добри съветници на хората, нашите знания трябва да се използват пълноценно

Маг.фарм. Биляна Кехайова, аптека Ирис, гр. Русе

Винаги е приятно да усетиш, че си полезен на хората около теб. Работата ми в аптеката всеки ден показва, че всеки, който прекрачва  прага и застава пред гишето се нуждае от две неща – от нашето внимателно отношение и от знанията ни.

Последните години, когато пазарът на лекарства, добавки, медицински изделия се разшири неимоверно, и младите и по-възрастните сякаш се объркаха. Затова е важно да имат до себе си медицински професионалист, който да ги ориентира и посъветва. Вярвам, че ние, които сме се посветили на фармацията, можем да успокоим, да насочим, да посъветваме и в крайна сметка да направим така, че човекът, който има нужда от нас, да се почувства по-спокоен и сигурен в изхода от лечението си. Ние можем да бъдем добри съветници на хората и нашите знания трябва да се използват пълноценно.

Една друга практика, която се наложи успешно в аптечните заведения напоследък е измерването на кръвното налягане. Радвам се да отбележа, че много хора се възползват от тази възможност по време на кампании и ни се доверяват. Още по-приятно ми е, че освен възрастните  пенсионери, които имат повече време, все повече млади хора влизат с молбата да им премерим кръвното. От 3 години сме домакини на такива кампании, като се доверихме единствено на нови медицински апарати с AFIB технология, която дава възможност наред със стойностите на кръвното налягане да получим точна информация за наличието на едно много опасно нарушение на сърдечния ритъм – предсърдното мъждене. Тази аритмия не се усеща, човек може да живее дълго време, без да разбере, че я има. За предсърдното мъждене специалистите предупреждават, че ако остане неоткрито и не лекувано, води до мозъчен инсулт. Напрежението и стресът в забързаното ежедневие са факт и все повече хора в активна възраст осъзнават тяхната тежест и последици върху здравето. А сърцето и мозъкът са органи, които много лесно се увреждат от повишеното налягане, както и от нарушения ритъм. Моят опит с медицински апарати Microlife и AFIB технология показва, че хората се доверяват и оценяват предимствата им. При това не само разширените технологични възможности, но и чисто „битовите“ подробности – тези апарати могат да работят не само с батерии, но и да бъдат включвани в електрическата мрежа, имат петгодишен гаранционен сервиз в цялата страна, точни са, запаметяват 200 измервания.  На практика се получава така, че човек, който разполага с медицински апарат за кръвно налягане в дома си, е сигурен за цялото си семейство.

Copyright © 2021 - Microlife България. Всички права са запазени.