Наистина ли е висока "високата температура" и какво да правим - съвети от педиатъра д-р Евгени Крайселски

НЕ НАВЛИЧАЙТЕ ДЕЦАТА СЪС СЕДЕМ КАТА ДРЕХИ, СЪВЕТВА ЕДИН ОТ НАЙ-ТЪРСЕНИТЕ СТОЛИЧНИ ПЕДИАТРИ

Времето на живачните термометри вече е изтекло, електронните не са точни, затова предпочитайте инфрачервените, категоричен е той.

Повишаването на телесната температура е нормална реакция на организма при определени състояния като инфекция например и затова на този феномен трябва да се гледа преди всичко като на доказателство, че имунната система на детето работи, казва в началото на разговора ни един от най-търсените столични педиатри д-р Евгени Крайселски.

По неговите думи за висока температура може да се говори, когато термометърът покаже цифрата 38,5 и се закове в тази стойност или над нея.

Паниката е най-лошият съветник в тези случаи,

преди да потърсите лекаря обаче е важно да знаете не само колко висока е температурата, но и скоростта, с която се покачва, допълва д-р Крайселски, от позицията на личен лекар на повече от 1100 деца.

Има  залитане по отношение използването на температуропонижаващи средства – в едни случаи някои майки не ги дават изобщо, в други започват да ги дават късно, някои пък се ориентират към съвсем малки дози, които практически не действат. Така или иначе, ако температурата е над 39 градуса, без лекарство няма да се справим. Има обаче и едно не по-малко важно правило:

Не лишавайте детето от течности и не го прегрявайте

Без лекарството против температура не може, не по-малко важно е обаче детето да получава достатъчно течности, за да не се обезводни. В същото време родителите трябва да разберат, че то не трябва да се прегрява. Не го завивайте прекомерно, не го затрупвайте със завивка над завивка и не го навличайте с много дрехи, защото така топлината няма как да се отдели и то ще се измъчва още повече, казва още педиатърът. И, без да е шега, разказва един скорошен случай от практиката си , когато майката на малкия пациент свалила от гърба му седем ката дрехи, защото смятала, че точно така е правилно да бъде облечено.

Заболяването си е заболяване, детето трябва да се наблюдава, а температурата е един от най-важните показатели за състоянието му. Как да я измерваме?

Идва времето на инфрачервената технология и хората трябва да познават нейните предимства,

категоричен е педиатърът. Живачните термометри останаха в миналото, електронните предоставят не съвсем достоверни данни, сега най-доброто са инфрачервените, защото са най-точни, отбелязва той.

Тази технология е бърза, а всички знаят, че едно болно дете е неспокойно, притеснени са и родителите му и чакането на резултата от измерването е много мъчително. При инфрачервените термометри този резултат идва бързо, а точността му е извън съмнение, пояснява още д-р Крайселски. Важно е да се знае, че инфрачервената технология работи само при фиксирано място за измерване – безконтактно - на челото или с контакт - в ухото. Ако сме решили да бъде в ухото обаче трябва да знаем как да повдигнем леко ушната мида и да насочим правилно термометърът в ушния канал, защото той не е прав. Това, което е добре да се знае също така, че е препоръчително за кратко време термометърът да е бил в същото помещение, и, което е не по-малко важно - да не се мери температура  върху мокра кожа.

Последното е валидно тогава, когато детето и било охлаждано механично с мокри кърпи по челото или тялото, допълва още лекарят.

Всяко дете е една индивидуалност, затова родителите трябва да познават навиците и особеностите му и да имат предвид, че в много случаи температурата при децата се повишава и физиологично, без да е признак на болест, казва д-р Крайселски. Това се случва, когато поникват зъби, когато детето е преживяло голяма и приятна емоция – след дълга и увлекателна игра, след като е гледало любимо филмче, карало е дълго време количка или колело. И още един съвет – не мерете температурата непосредствено след ставане от сън – тогава тя със сигурност ще бъде повишена, защото детето е било под завивка, която го е затоплила...

Когато избирате инфрачервен термометър, доверете се само на такъв, преминал клинични изпитания, потвърждаващи клиничната му точност.

Безконтактният инфрачервен термометър NC 100 Microlife ще извърши точно и комфортно измерване, без да безпокои детето по време на измерване. Неговата мултифункционалност е важен помощник в определяне на телесната температура, на околната среда, млякото за хранене или водата за къпане. Инфрачервени термометри Microlife отговарят на всички международни стандарти за експлоатация в болнични заведения.

Д-Р ЕВГЕНИ ХРИСТОВ КРАЙСЕЛСКИ Общопрактикуващ лекар 22 ДКЦ

Copyright © 2021 - Microlife България. Всички права са запазени.