Страдащи от хипертония ежегодно нарастват

Както е известно, количеството хора, страдащи от хипертония в нашата страна ежегодно расте. В рамките на отбелязването на световния Ден за борба с хипертонията и с цел профилактика и ранна диагностика на това заболяване, всички желаещи можаха безплатно да измерят своето артериално налягане. Акцията беше организирана по улиците на шест български града в периода 17-20 май 2011 г.

По статистика на Световната здравна организация, една от най-честите причини за възникване на сериозни проблеми със здравето са сърдечно-съдовите заболявания, към които често води неконтролираното повишено артериално налягане – хипертония. Хипертонията може да се развие при всеки човек, независимо от пол, възраст, етническа принадлежност. При отсъствие на съответната терапия са възможни такива последствия от повишеното артериално налягане, като поражения на бъбреците, стенокардия, паралич, загуба на речта, слабоумие, инфаркт на миокарда и инсулт на главния мозък.

Опасна тенденция на нашата съвременност е, че с всяка измината година средната възраст на болните от хипертония пада. Ако човек периодично изпитва болки в главата или световъртеж, раздразнителен е, а също така забелязва, че се влошава неговата памет и зрение, това е повод за начало на контрол на артериалното налягане.

Идеално се смята налягането 120/70 мм жив. ст., допустимо – не повече от 130/85 мм жив. ст. Първи, които трябва да се замислят за профилактика на хипертоничната болест са тези, при които артериалното налягане се намира в граничните норми, т.е. до 125-130/75-85.

И още едно коварно и за съжаление ставащо все по-мащабно заболяване – захарния диабет, който е признат от СЗО за епидемия, носеща сериозни медико-социални последствия за цялото човечество. Днес, в света от това неизлечимо заболяване страдат 220 милиона души и тяхното число се увеличава всяка година с 5-10 хиляди. Ако пациент страда от захарен диабет, то лекарят му назначава лечение на хипертония, когато налягането е 130/80.

Една от причините на тази разпространеност на хипертонията е нашият начин на живот, урбанизацията и хиподинамиката. За съжаление, днес при ускореното темпо на живот, ние просто нямаме време за себе си. Все по-често човек разбира за своето заболяване едва тогава, когато вече усложненията от болестта разрушават неговия организъм. Колко от факторите на риска от развитие на хипертония ежедневно присъстват в нашия живот: стрес и психично пренапрежение, употреба на алкохол, мазна и тежка храна, пушене, прекалена употреба на сол...

При редовни профилактични мерки може навреме да се забележи опасността от развитие на заболяването и да се вземат своевременни мерки, едната от които е самоконтролът, т.е. измерване в домашни условия, самостоятелно и по всяко време.

Все повече хора разбират, че за да бъдат във форма и да водят пълноценен живот не е достатъчно само да нямат вредни навици. Необходимо е активно да се занимават с профилактика на заболяванията и самоконтрол на своето здраве.

И това засяга не само възрастните хора, хората с хронични заболявания или предразположени към тях. Самоконтролът за състоянието на здравето е важен за всеки!

Безплатно измерване на налягането с помощта на апаратите Микролайф(Microlife), владеене на полезна информация за самоконтрол на здравето в домашни условия се проведе сред жителите на градовете София, Пловдив, Варна, Пазарджик, Стара Загора, , Хасково, на 17-20 май.

Copyright © 2021 - Microlife България. Всички права са запазени.