Следете кръвното и подбирайте храната си, за да имате здрави бъбреци

Следете кръвното и подбирайте храната си,

за да имате здрави бъбреци

Проф. Борис Богов

Началник на Клиника по нефрология, УМБАЛ „Александровска"

Секретар е на Българското научно дружество по нефрология, диализа и трансплантация. Член е на Балканска асоциация по нефрология, диализа, трансплантация; на Българската асоциация по ултразвук в медицината; на Eвропейската асоциация по ултразвук в медицината и биологията (EFSUMB), на Европейската асоциация по нефрология, диализа и трансплантаци.

Уважаеми проф. Богов, моля Ви да посочите накратко кои са рисковите фактори, които влияят негативно върху бъбреците и могат да доведат до сериозно заболяване.

Статистиката от последните години сочи, че затлъстяването категорично измества всички останали фактори и се превръща в опасност № 1 за много здравни проблеми, в това число и на отделителната система. Злоупотребата с определени храни и преяждането все повече стават част  от поведението на съвременния човек. Също така режим още повече на хранене и хранителните навици, които са взаимно свързани – българинът например обича вечер като се върне от работа да засяда пред телевизора и да се храни обилно, да прекалява с месото. Също така вече не е тайна, че качеството на някои храни у нас е различно в сравнение с качеството на храните, които се продават в страните от Западна Европа. Консервираните храни също са част от всекидневното хранене, а те съдържат много сол и консерванти.

У нас бързо си проправи път модата на бързото хранене, то стана част от поведението на работещия човек. Изброявам тези факти, за да стане ясно, че тези хранителни предпочитания крият висок риск за здравето, а той нараства неимоверно когато се комбинира с други два фактора – неправилен денонощен режим на труд и почивка и постоянен стрес. Така не бива да се изненадваме, че все повече българи във все по-млада възраст стават жертва на метаболитния синдром, който включва затлъстяване, повишено кръвно налягане, захарен диабет. Разбира се, не са пощадени и бъбреците. Хроничното бъбречно заболяване се среща все по-често и, което е не по-малко притеснително, и при по-млади хора. Тук ми се иска да цитирам и данни от проучвания, които сочат, че у нас нараства броят на децата и юношите със затлъстяване. Това е много тревожно и е редно да помислим какво ще се случи с тях, когато порастнат.

Вашите пациенти в повечето случаи са и хипертоници.

Моля Ви, накратко да обясните какви рискове крие недобре лекуваната артериална хипертония.

Рисковете са огромни.

Не трябва да се забравя, че нелекуваното или недобре лекуваното високо кръвно налягане е най-честата причина за смърт от сърдечно-съдови и мозъчно-съдови заболявания.

Особено когато е налице повишена кръвна захар и има доказан диабет, опасността от фатален край е много голяма.

Само като детайл ще прибавя, че според статистиката хората с неконтролирана артериална хипертония са повече, дори според някои данни те достигат около 73% от общия брой на хипертониците.

Мозъчните инсулти се срещат много често при такива хора, също така при тях нерядко се появяват тежки нарушения на сърдечния ритъм. Първоначално сърцето компенсира, после се появява задебеляване на сърдечния мускул на лявата камера, тя се разширява и фиброзира, така се отключват различни нарушения в сърдечния ритъм.

Те могат да бъдат много опасни, дори животострашаващи.

Ето защо ние препоръчваме да се контролира редовно не само артериалното налягане, но и сърдечния ритъм.

Сега има много подходящи автоматични апарати за домашен мониторинг, които едновременно дават информация за стойностите на артериалното налягане, за честотата на пулса и за отклоненията в ритъма. Хората трябва да се възползват от тези възможности и да търсят качествена медицинска техника, която е преминала през клинични изпитвания и дава прецизни стойности при измерване. За повече точност ще припомня, че има автоматични апарати в България, които регистрират едно от най-опасните нарушения на сърдечния ритъм - предсърдното мъждене. То е рисков фактор за мозъчен инсулт. Навреме открито, то може да се овладее с назначаването на определени медикаменти, орални антикоагуланти. Още по-опасно е предсърдното трептене. Изброявам всичко това, за да стане ясно колко важно е да обръщаме внимание на превенцията във всекидневието и да се грижим за здравето си. Хората трябва да имат тази нагласа и да спазват определени правила на поведение.

Бих искала да върна разговора ни малко назад, там, където засегнахме темата за бъбречното здраве. Какво показват световните тенденции – ще страда ли съвременният човек все повече от такива заболявания.

За съжаление, вероятността това да се случи става все по-голяма и аз отчасти се спрях на причините. Сега искам да добавя и още един рисков фактор, който често се оказва подценен  – диетата или с други думи казано – щадящата храна. Знае се, че българинът обича да прекалява със солта. Като приемливи доскоро се определяха нивата от 3 до 6 грама готварска сол дневно. Трябва да се знае обаче, че препоръките на експертите вече са ориентирани по посока на намаляване на тези количества до около 3 грама дневно от всички източници.   По-безсолната храна щади бъбрека и  сърцето. Човек не се претоварва с много течности, това също е важно.

Кои лабораторни показатели имат отношение към хроничното бъбречно заболяване и трябва да бъдат проследявани във времето, за да се избегне опасността от влошаване и усложнения?

Изследването на микроалбумин в урината е едно от най-важните неща, които не трябва да убягват от вниманието нито на лекаря, нито на самия пациент. Това важи особено за т.нар. „млади хипертоници“, т.е. тези, които са открити и диагностицирани в рамките на последните 3 години. При тях трябва да се изследват и нивата на серумния креатинин и уреята и ако е налице повишение на референтните стойности – да се назначи изследване на гломерулната филтрация. При по-възрастни пациенти с поставена диагноза „хронично бъбречно заболяване“ контролът на тези показатели трябва да бъде по-чест – през 6-8 месеца. Заедно с постоянния контрол на артериалното налягане, на телесното тегло и на общото състояние, разбира се!

Copyright © 2021 - Microlife България. Всички права са запазени.