Редовното мерене на кръвното може да ни спаси от инсулт

Резултатите от статистическо проучване, направено по време на национална здравна кампания за безплатно измерване на кръвното налягане в Световния ден за борба с хипертонията (17 май), показват, че все повече хора взимат самостоятелно и осъзнато решение да следят отговорно своето кръвно налягане и да изграждат култура за превенция от мозъчен инсулт.

За 12-та поредна година, Световният ден за борба с хипертонията беше отбелязан с мащабна здравна кампания в страната. Инициативата се организира от Българската лига по хипертония в партньорство с Българският Червен Кръст, фондация „Национална мрежа Сърце за сърце“, дарителската кампания на Райфайзенбанк "Избери, за да помогнеш", Асоциацията на студентите медици в България, Microlife България, УМБАЛ Св. Марина Варна, УМБАЛ Александровска София, УМБАЛ „Св. Георги“ Пловдив, УМБАЛ „Св. Георги“  Пловдив и МУ Варна.  Тази година тя премина под надслов  „НОРМАЛНО КРЪВНО НАЛЯГАНЕ – НОРМАЛЕН СЪРДЕЧЕН РИТЪМ – ПРЕВЕНЦИЯ ОТ ИНСУЛТ“.

3320 граждани на София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Плевен, Хасково, Стара Загора, Благоевград, Велико Търново и Кърджали измериха безплатно кръвното си налягане с медицинска техника Microlife, притежаваща AFIB технология. Ранното откриване и лечение на предсърдно мъждене може да намали опасността от образуване на тромби и мозъчен инсулт.

Всички, включили се в здравната кампания получиха безплатна консултация, свързана с хипертонията, предсърдното мъждене, мозъчния инсулт, тромбообразуването и правилата за измерване на кръвното налягане.

При 88 души от преминалите медицински прегледи в цялата страна е било регистрирано предсърдно мъждене, като при 30%  от тях аритмията е новооткрита.

Координаторите на кампанията споделиха, че интереса към кампанията и инициативата е бил огромен. Млади хора, активно спортуващи и много млади родители и са се възползвали от безплатния скрининг и са проявили интерес към технология AFIB, правилния избор на апарат за кръвно налягане, причините и рисковите фактори за проява на мозъчен инсулт, правилата за измерване и методични указания за здравна култура и поведение при възрастни и подрастващи.

Официалното откриване на кампанията „НОРМАЛНО КРЪВНО НАЛЯГАНЕ – НОРМАЛЕН СЪРДЕЧЕН РИТЪМ – ПРЕВЕНЦИЯ ОТ ИНСУЛТ“ се състоя в София на площад „Света Неделя″ и по време на него д-р Пенчо Пенчев, експерт Дирекция Социална и здравна политика към БЧК, разкри защо здравният проблем „предсърдно мъждене“ е толкова значим фактор: „ Ежегодно в България в следствие на предсърдно мъждене, придобито чрез артериална хипертония умират около 20 000 души, а 150 000 души живеят със сърдечна недостатъчност. Заболеваемостта от инсулт се движи около 150 души на 100 000 души население, което е доста повече европейски страни. „

Проф. д-р Йото Йотов, р-л клиника по Неинвазивна кардиология към УМБАЛ Св. Марина - Варна, даде повече информация за „артериалната хипертония“ „В България по епидемиологични данни около 30% от населението над 18 годишна възраст има повишени стойности на кръвно налягане. При есенциалната артериална хипертония има сложна комбинация от генетични фактори и фактори на средата. Основно значение имат традиционни фактори като диетата и особено консумацията на сол и солени продукти. Заедно с това нарастването честотата на затлъстяването поставя бъдещи проблеми пред повишените стойности на артериалното налягане. Профилактиката трябва да започва в най – ранна детска възраст със създаване на правилни хранителни навици сред българските деца, където трябва да има повече консумация на пресни плодове и зеленчуци, за сметка на консервирани храни и сол. И разбира се борбата със затлъстяването още от най – ранна детска възраст . „

Независимо от общодостъпната информация за значението на артериалната хипертония и важността на лечението й, от информираността на обществото за проблема, съществува известно закъснение в поставяне на диагнозата, започване на лечение и придържане към предписанията. Разработването, и най-важното, привеждането в действие на конкретни проекти и програми за борба с рисковите фактори за артериална хипертония, могат да бъдат ефективни, само чрез създаване на широка функционална мрежа за активно взаимодействие на семейството, обществените структури, образователните и здравните институции.

Copyright © 2021 - Microlife България. Всички права са запазени.