Не забравяй за сърцето през лятото

Летните месеци са време на пътувания, пикници, излети в планината, къмпингуване на море и изобщо повишена активност на открито, която обаче, в комбинация с горещото време, може да доведе до претоварване на сърцето и предпоставка към инфаркт, особено при по-възрастните хора.

За да предпазим сърцето си през лятото е необходимо да се предпазваме добре от топлото време, носейки шапка, слънчеви очила и по-свободни дрехи. В часовете между 11:00 и 16:00 часа следобед да стоим настрана от всякаква интензивна физическа дейност, тъй като тогава слънцето е най-силно и се натоварва сърцето, водейки до слънчев или топлинен удар.

Бъдете винаги добре хидратирани, винаги пийте вода преди, по време и след физическа активност. Избягвайте тежки храни, богати на мазнини и протеини, които може да замените с голямо количество сурови растителни храни – краставици, домати, диня, пъпеши, праскови, цитруси, свежи салати и други.

Фибрите също са от изключителна важност за доброто функциониране на сърдечно-съдовата система, а те се набавят сравнително лесно, изключително от растителни източници – плодове, зеленчуци и зърнени. Препоръчителното количество фибри дневно е 30 грама.

Избягвайте алкохола, цигарите и кафето, които допълнително могат да Ви дехидратират и натоварят работата на сърцето. Солта също е добре да се избягва или поне намали, тъй като води до задържане на течност в организма, повишава кръвното налягане и натоварва сърдечно-съдовата система.

Някои минерали, като калий, също са важни за добрата работа на сърцето ни, а най-добрият начин да се заредим с калий през летния сезон са бананите.

Предлагаме Ви две изключително лесни за приготвяне рецепти за лятото:

Бананов шейк:

2 банана; 400 мл студено прясно мляко; 2 топки ванилов сладолед; 2 лъжици мед.

Всичко се разбърква в блендер, като се стартира от течните компоненти и се добавят един по един по-гъстите.

Домашен бананов сладолед:

2 предварително замразени банана (без обелките);

2-3 фурми;

50-100 грама боровинки/къпини.

Всички компоненти се разбъркват в блендер на ниска скорост.

Другите храни, които биха спомогнали и са с важно значение за нашето сърце са храните, богати на Омега-3, 6 и 9 мастни аминокиселини – авокадо, тиквено семе, сусам, маслата от лен, коноп и риба.

Скорошни проучвания показват, че консумацията на храни, богати на Омега-3, особено морски дарове, може да понижи риска от инфаркт с до 15% и значително да подобри функциите на сърцето. Приемът на подобни храни, дори при вече съществуващи сърдечни проблеми, драстично увеличава подобряване на състоянието.

Омега-3 мастни киселини имат следното въздейстие върху организма:

И не забравяйте, за да предпазите сърцето си както през летните месеци, така и през другите сезони, е препоръчително редовно да измервате кръвното си налягане с подходящи апарати.

Copyright © 2021 - Microlife България. Всички права са запазени.