Как да намалим риска от инфаркт и инсулт?

Всичко от вашето ежедневие се отразява върху сърцето ви - от храната, която до ядете, до стреса, който изпитвате. Тази статия ще ви даде кратки насоки за това как да се предпазите от появата на инфаркт и инсулт.

Спрете тютюнопушенето.

Пушенето увеличава риска от инсулт, уврежда кръвоносните съдове, повишава кръвното налягане и принуждава сърцето да работи по-усилено.

Проверявайте нивата на холестерола си редовно, чрез кръвни тестове при лекаря. Той може да проследи нивата на „лошия“ LDL  холестерол.

Ходете редовно на профилактични прегледи.

Някои от най-големите рискови фактори за сърдечен удар и инсулт като високо кръвно налягане, висок холестерол, диабет в ранните си стадии не предизвикват никакви симптоми.

Ако изпитвате болки в гърдите или задух незабавно се консултирайте с лекар!

Движете се.

Редовните упражнения подобряват работа на сърцето и кръвоносните съдове като спомагат за поддържането на здравословно тегло, контрол на диабета, нивата на холестерола и кръвното налягане. Упражненията не трябва да са тежки и изтощителни.

Поддържайте здравословно тегло.

Излишните килограми натоварват сърцето и могат да влошат кръвните показатели. Консумирайте храна, която е полезна за сърцето и кръвоносни съдове. Прекалено много наситени мастни киселини и холестерол могат да доведат до образуване на атеросклеротични плаки в артериите.

Намалете стреса.

Стресът е основен рисков фактор за коронарни и мозъчносъдови инциденти, намалявайки мотивацията за извършване на полезни за здравето дейности. Високите нива на стрес се свързват и с повишено кръвно налягане.

Ако пиете алкохол, правете го умерено.

Пиенето на повече от две питиета на ден повишава кръвното налягане.

Лекувайте сърдечните си проблеми.

Сърдечните аритмии представляват неравномерна работа на сърцето. Предсърдното мъждене е аритмия, която може да увеличи риска от инсулт с 50%.

Контролирайте кръвното си налягане.

При повече от две поредни измервания на стойности над 120/80 в рамките на една седмица, посетете лекар.

Използвайте сигурен апарат за кръвно.

За да бъдете сигурни във всеки един резултат се доверете на висококачествените продукти на Микролайф. Апаратът за измерване на кръвно налягане А3L Комфорт ще измери правилно кръвното ви налягане дори при аритмия и ще ви предупреди за наличието й.

Вижте повече за Microlife A3L Comfort: https://www.microlife.bg/products/hypertension/automatic/bp-a3l-comfort-microlife-/

Доверете се на сигурните апарати на Микролайф. Предпазете сърцето си!

Copyright © 2021 - Microlife България. Всички права са запазени.