Инхалационна терапия при вируси и Коронавирус

Да се предпазим от вирусите у дома с помощта на инхалациите

Инхалационната терапия се препоръчва при всички заболявания, свързани с дихателните пътища и белите дробове, но сега може да ни е още по-полезна. Наясно сме, че в момент на пандемия и борба с Covid-19 заболяването се развива най-бързо при нисък имунитет и слаба белодробна система. Ето как можете да използвате инхалационната терапия по време на вируси.

Какво представлява инхалационната терапия

Инхалационната терапия е позната още от древността и е метод, признат от медиците. Чрез нея се действа директно върху зоната на възпаление в дихателните пътища.Така се повишава ефективността на лечението и се избягват страничните ефекти върху останалите органи и системи, които възникват при перорален прием на лекарствата. Чрез инхалацията всички лекарствени вещества се доставят в дихателните пътища под формата на аерозол. Така се гарантира достигането и до малките разклонения на белите дробове (бронхиоли, алвеоли). Особено ефективна е както при възрастни, така и при деца, тъй като при тях вирусните инфекции се развиват по-бързо, а тя влияе директно върху мястото на възпаление, без да изтощава организма допълнително.

Първа се появява паровата инхалация под форма на паров инхалатор или чрез домашни инхалации с билки и лекарства във гореща вода. Тя има следните недостатъци – може да увреди лекарствената молекула и е възможно да изгори лигавицата. Освен това, при нея горещата пара се отлага основно в устната кухина и не достига ефективно до долните дихателни пътища, трахеята и бронхите. В последствие се появяват по-модернизираните и ефективни компресорни, ултразвукови и меш ултразвукови инхалатори, които са подходящи за домашна употреба. С тях се използват само лекарства и физиологичен разтвор, а сиропите за кашлица, билките и етеричните масла не могат да бъдат употребявани с тях.

Според Световната здравна организация (СЗО) един на шест човека се разболяват сериозно от Коронавирус и може да развие затруднения с дишането. В тези тежки случаи се достига до увреждане на белите дробове. Имунната система на тялото открива това и разширява кръвоносните съдове, така че да има повече имунни клетки. Това обаче, може да доведе до навлизане на течност в белите дробове, което затруднява дишането и води до намаляване на нивата на кислород в организма.

В домашни условия всеки може да си направи инхалации с физиологичен разтвор, които се препоръчват при първи грипоподобни или алергични симптоми. Те овлажняват лигавицата, спомагат за отхрачването и действат много ефективно в първоналачния стадий на вирусни заболявания. Инхалацията може да бъде част от лечението, но не е достатъчна за цялостно възстановяване при по-тежки състояния.

В интервю за BTV Проф. Кантарджиев сподели:

"Инхалациите укрепват лигавицата на горните отдели на дихателната система и е най-хубавото нещо, което предизвиква отхрачване и очистване на белодробното дърво. Инхалациите са едно добро средство за укрепване на дихателната система. Може да се използва при първи грипоподобни симптоми, но не е необходимо да се прилага при здрави хора. Също така е важно често да проветрявате помещенията, в които се намирате. Хигиената на ръцете, използването на маски и социалното дистанциране са задължителни предпазни мерки по време на пандемия като тази."

В заключение нека обобщим, че терапията с домашен инхалатор доставя лекарствата право в белите дробове, точно, където е най-необходима. В резултат на това този вид лечение работи по-бързо и получава по-добри резултати с по-малки дози от хапчета.

Ключът е да използвате правилно и да следвате предписанията на лекарите. Самостоятелно може да използвате инхалатора само с физиологичен разтвор пир първи симптоми на настинка, грип или алергия за овлажняване на лигавицата и дихателните пътища.

Copyright © 2021 - Microlife България. Всички права са запазени.