Световния Ден за борба с хипертонията – заедно с Микролайф

Във връзка със 17 май – Световен Ден за борба с хипертонията, в десет града в България бяха разкрити мобилни пунктове за измерване на кръвното налягане. Лозунгът на акцията тази година беше: „Нормално кръвно налягане – нормален сърдечен ритъм”. Особено внимание се акцентираше на аритмията „предсърдно мъждене”, като един от факторите за инсулт. По статистика на Българската лига по хипертония около 9,4 милиона души по света умират от усложнения, предизвикани от високото артериално налягане. За съжаление, България заема едно от първите места в статистиката на Европа по честота на инсулта на мозъка и инфаркта на миокарда. Една трета от българите страдат от високо кръвно налягане, но много отказват да се лекуват и се отнасят небрежно към здравето си. Това констатираха специалисти във връзка със Световния ден за борба с хипертонията.

Благодарение на акцията по повод Деня на хипертонията, на 17 и 18 май 2013 г. жителите на София, Пловдив, Плевен, Варна, Велико Търново, Русе, Бургас, Хасково, Пазарджик и Стара Загора имаха възможността да премерят своето кръвно налягане чрез апарат за кръвно с Афиб технология - вградена съвременна технология, откриваща предсърдно мъждене. Предсърдното мъждене е сърдечна аритмия, която засяга двете предсърдия на сърцето. Тя се характеризира с неравномерен сърдечен ритъм и е една от най-опасните форми на аритмия.

Предсърдното мъждене е коварно заболяване, тъй като в някои случаи то преминава безсимптомно. За това, от изключителна важност е контролирането на кръвното налягане чрез системно измерване чрез апарат с Афиб технология. Съвременните апарати за измерване на кръвното имат функции за определяне на аритмия, но единственият апарат със специална технология, която открива предсърдното мъждене е ВРА200 Afib. AFIB (АФИБ) технологията е в състояние да извърши измерване при наличие на аритмия и да открие именно предсърдното мъждене, като изобрази на дисплея специален символ. Редовното измерване на кръвното налягане с този апарат в домашни условия, помага в откриването на предсърдното мъждене, тъй като тази аритмия е пристъпна и може да бъде диагностицирана единствено, ако се проявява в момента на измерване или в момента на провеждане на ЕКГ.

Падането на възрастовата граница в България на хора с хипертония, коварноста на заболяването предсърдно мъждене и усложненията, които следват, са причината да се организира вече седма година акция по безплатно измерване на кръвното налягане на населението.

Събитието на 17 и 18 май беше организирано от Председателя на Българската Лига по хипертония проф.д-р Светла Тобова и редица специалисти, посветили се на борбата с това заболяване. Студенти по медицина измерваха кръвното налягане на гражданите, като обясняваха кои са нормалните стойности на налягането, как правилно трябва да се измерва и кои са причините за аритмия. Раздаваха се брошури с ценна информация относно кръвното налягане, предсърдното мъждене и Афиб технологията. Профилактиката на инфаркта на миокарда и мозъчния инсулт е свързана с редовното контролиране на кръвното налягане, особено при хипертониците, със здравословният начин на живот и със самоконтрола на всеки човек.
Copyright © 2021 - Microlife България. Всички права са запазени.