Как да облекчим пролетните алергии у дома? Инхалационната терапия идва на помощ!

Пролетните алергии се проявяват с дразнене или подуване на лигавицата на носа. Това състояние е известно като алергичен ринит. Обостря се при излагане на алергени, като прах, поява на полени и мъхове и разцъфването на различни растения през пролетта. В повечето случаи пролетните алергии се лекуват с медикаменти, но те често имат и негативни ефекти като успиване, проблеми с храносмилателната система и др.

Какво се случва при алергичен ринит?

Алергията се проявява с обширен имунен отговор към чужди вещества, които иначе не са вредни за по-голямата част от хората. Те се наричат алергени и могат да причинят алергичен ринит, който е често срещано хронично заболяване. Когато алергените се вдишват през носа или устата, те взаимодействат с IgE антителата, присъстващи на повърхността на мастоцитите и ги сенсибилизират. Това взаимодействие активира мастоцитите и започва отделяне на химични съединения като хистамин, които причиняват възпаление и сърбеж в околните тъкани. Може също така да бъде стимулирано и производство на хрема.

Видове алергичен ринит

Алергичният ринит протича под две форми:

Причини за алергичен ринит

Алергичният ринит се причинява от контакт с различни видове алергени, като:

Не е изключено, ако имате пролетна алергия, тя да се обостри в следствие на фактори, които са различни от посочените по-горе алергени, като:

Какви са симптомите на пролетната алергия?

Още в първия момент на достъп до алергени може да се прояви хрема, сърбеж в очите, кихане, непоносимост на някои миризми, сърбеж в части на тялото като носа, гърлото, кожата или устата. В последствие симптомите могат да се засилят и да се появи кървене от носа, хъркане, кашлица, зачервяване на носа, храчки, рецидивиращи инфекции на синусите или ушите, главоболие, синусово налягане, умора и раздразнителност, както и много други, в зависимост от състоянието.

Как да лекуваме пролетните алергии?

Инхалационната терапия с физиологичен разтвор идва на помощ, когато страдате от пролетна алергия

Инхалацията с физиологичен разтвор може да се прилага до 3 пъти на ден и не води до странични ефекти. Тя действа на цялото белодробно дърво и подпомага отхрачването. Овлажнява лигавиците и намалява или напълно елиминира алергичните реакции. Може да се комбинира с промиването на носа с физиологичен разтвор, за да ускорите изчистването на излишната слуз.

Изследвания

През 2018г. Катедрата по отоларингология в Медицински факултет в Тайланд проведе сляпо, плацебо-контролирано клинично проучване, относно ефектите от самостоятелно приготвен хипертоничен разтвор за напояване в носа при алергичен ринит. То показва, че провеждането на инхалации и напояването на носа с 1,8% физиологичен разтвор за 4 седмици е полезно за облекчаване на алергичния ринит.

Инхалационната терапия може да помогне за премахването на излишния секрет от носа и дразнителите от носните проходи, като по този начин улеснява облекчаването на алергичния ринит и свързаните с него симптоми, като болки в гърлото, хрема и кихане. През 2016г. Тайландската болница за традиционна и алтернативна медицина проведе проучване, с което доказа, че инхалациите са ефективен и безопасен метод на лечение за облекчаване на симптомите на алергичен ринит.

Как инхалацията с физиологичен разтвор повлиява алергията

Терапията чрез инхалатор успокоява и отваря задръстените носни канали. Често може да отстрани полепнали микроорганизми и да овлажни лигавицата, която е пресушена поради наличие на алергени. Инхалационната терапия е най-бързият, лесен и безвреден начин, за да се чувствате добре през пролетта, ако проявявате алергия. С инхалатор, предназначен за домашна употреба, лесно можете да реагирате при първи признаци на симптоми и да туширате процеса, още преди състоянието ви да се е влошило. Инхалаторите могат да се използват от всеки член в семейството, като са подходящи и за децата, а малкия им размер ще ви позволи да ги вземете с вас и по време на пътуване.

Copyright © 2024 - Microlife България. Всички права са запазени.