Често задавани въпроси

1. Какво е предсърдно мъждене (Afib)?

Предсърдното мъждене (или атриална фибрилация - Afib) е най-често срещаният вид нарушение на сърдечен ритъм сред възрастните.

То е нарушена функция при свиването на сърцето, която може да доведе до запушване на кръвносните съдове и съответно до по-сериозни рискове за здравето.

Обикновено сърцето се свива и отпуска в регулярен ритъм. Въпреки това при предсърдното мъждене, горните камери на сърцето (предсърдия) не функционират правилно, тъй като не успяват да се свият ефективно и ритмично. В резултат на това свиването е нарушено (твърде бързо или твърде неравномерно), което попречва на кръвта да циркулира нормално от предсърдието към долните камери. Кръвта се задържа вътре в предсърдията, което може да доведе до образуването на съсиреци . Ако един от съсиреците премине в кръвоносната система, може да бъде тласнат към мозъка, където да блокира кръвоносните съдове. Това би довело до липса на кръвоснабдяване в засегнатата част на мозъка, което води до инсулт.

2. Какви са симптомите на Afib?

Съществуват много симптоми, свързани с Afib:
 • Затруднено дишане
 • Недостиг на въздух
 • Умора
 • Слабост
 • Замайване, недостиг на въздух или болка по време на тренировки
 • Сърцебиене
 • Нарушен сърдечен ритъм
 • Замаяност
 • Зашеметеност
 • Болка и/или дискомфорт в гърдите
 • Сърдечна недостатъчност

3. Какво е "безсимптомно" предсърдно мъждене?

В много от случаите (приблизително една трета от всички случаи) Afib протича без симптоми, което е т. нар. "безсимптомно" предсърдно мъждене. В резултат на това някои пациенти не чувстват нито един от симптомите, изброени по-горе, и следователно остават недиагностицирани, но все пак са с повишен риск от инсулт.
Пациент с Afib има 5 пъти по-голям шанс да получи инсулт, отколкото пациент, който няма Afib.

4. Кой е по-вероятно да има Afib?

Предсърдно мъждене има 1-2% от общото население. Все пак, това най-вероятно е занижена стойност, тъй като много хора не са диагностицирани, защото нямат никакви симптоми . Мъжете са засегнати по-често от жените. Afib рискът се увеличава с възрастта : то се появява в 5% от пациентите над 65 години, а процентът нараства до 14 % сред тези по-възсрастни от 85 години.

5. Как се сдобих с предсърдно мъждене? Сам/а ли го предизвиках?

Има някои фактори, които могат да увеличат риска от развитие на Afib като: напреднала възраст , тютюнопушене, нездравословно хранене или злоупотреба с алкохол. Има също някои заболявания, които могат да допринесат за появата на Afib, включително заболяване на щитовидната жлеза, високо кръвно налягане, диабет, затлъстяване, заболяване на сърдечните клапи, коронарна болест и сърдечна недостатъчност.

6. Какви са потенциалните последствия от предсърдното мъждене?

Най-големият риск от Afib е ИНСУЛТ. Предсърдното мъждене също е свързано с висока смъртност и други тромбоемболични инциденти, сърдечна недостатъчност и хоспитализации, влошено качество на живот, намален физически капацитет и левокамерна дисфункция.

7. Колко увеличава шансовете от инсулт предсърдното мъждене?

Afib увеличава 5-кратно риска от инсулт и допринася за 20% от всички инсулти. В действителност обаче тези цифри вероятно са по-високи.

8. Какво е инсулт?

Инсултът е състояние, което засяга артериите, които снабдяват мозъка с кръв. Тази кръв доставя кислород и глюкоза на мозъка.

Инсулт се получава, когато една от тези артерии, вътре в мозъка или водещи до него, се спука (хеморагичен инсулт) или е блокирана от кръвен съсирек (исхемичен инсулт). Тогава доставянето на кислород се прекъсва и мозъчните клетки не могат да получат кислородa, който е необходим за да функционират, вследствие на което умират.

Пострадалите от инсулт могат условно да бъдат разделени на три: една трета от хората, преживели инсулт, умира, една трета (почти) напълно се възстановява, а една трета става инвалиди. Инсултът като следствие от предсърдно мъждене (исхемичен инсулт) често е по- тежък и причинява повече вреда, отколкото другите видове инсулт.

9. Как се диагностицира Afib ?

12-каналната електрокардиограма (ЕКГ) е най-надеждният метод, за да потвърдите диагноза предсърдно мъждене.

Преди да насочи към ЕКГ, лекарят може да засече Afib чрез използването на традиционни средства: измерване на пулсовата честота или преслушане на сърцето със стетоскоп.

В последно време има развитие по отношение на нови методи за откриване на предсърдно мъждене. През 2012 г. Националния институт за здравеопазване и усъвършенстване на медицинската помощ във Великобритания (NICE) обяви, че един автоматичен апарат за измерване на кръвното налягане, Microlife Watch BP Home A, е точен инструмент за откриване на предсърдно мъждене при диагностициране и проследяване на хипертония.

Освен това, през 2013 г. Италианското общество по обща медицина (SIMG) препоръча в своите насоки използването на автоматични апарати за измерване на кръвно налягане с патентования алгоритъм на Microlife, които могат да откриват именно предсърдно мъждене.

Независимо какъв метод лекарят използва за откриване на Afib, диагнозата винаги трябва да се потвърди с 12 - канално ЕКГ устройство и резултатите да бъдат анализирани от кардиолог.

10. Какви видове Afib съществуват?

В клиничната практика предсърдното мъждене се класифицира в пет вида:

Предсърдно мъждене е прогресивно заболяване. Колкото по-дълго имате Afib, или колкото по-устойчиво става, толкова по-трудно е да се лекува.

11. Обратимо (лечимо) ли е предсърдното мъждене?

Afib често се появява на фази - след пъвоначалното възникване, може да няма повторна проява в определен период, който може да продължи до 3 месеца. Това се нарича пароксизмално предсърдно мъжден. Въпреки неговата продължителност, Afib трябва винаги да бъде проследено от лекар. Има различни форми на Afib и Вашият лекар знае най-добре какъв лечебен план трябва да следвате Вие.

12. Как се лекува предсърдното мъждене?

При някои пациенти с Afib неравномерният сърдечен ритъм може да бъде превърнат в редовен пулс чрез операция или кардиоверсия. Последното може да се извърши с помощта на електрическа стимулация или лекарства, наречени антиаритмични средства. В случаите, когато предсърдното мъждене не е обратимо (лечимо), лечението се фокусира върху предотвратяването на образуване на съсиреци в кръвта чрез лекарства. Те се наричат антикоагуланти (за разреждане на кръвта).

13. Кога трябва да посетя лекаря?

Ако имате някои симптоми, свързани с предсърдното мъждене, трябва да се потърси лекарска консултация. Дори симптомите да отшумят, силно препоръчително е да отидете на медицински преглед.

Когато почувствате симптоми може да измерите кръвното си налягане у дома с апарат за кръвно налягане на Microlife. В случай,че имате предсърдно мъждене, апаратът ще покаже символ "Afib" на LCD екрана.

14. Мога ли да продължа с обичайните си ежедневни дейности?

Освен ако Вашият лекар не Ви е посъветвал друго, можете да продължите да извършвате на обичайните си дейности, включително шофиране, физически упражнения и сексуални отношения. Винаги търсете помощ от Вашия лекар, ако имате съмнения за извършването на някоя от тези дейности.

15. Имам въпроси или притеснения относно Afib. Към кого мога да се обърна за информация ?

Най-добрият източник е Вашият лекар. Той е този, който знае по-добре какво лечение е най-подходящо за Вас и как можете да контролирате предсърдното мъждене, така че се обръщайте към него винаги, когато имате притеснения.

Има и някои добри сайтове за по-обща информация , но не забравяйте винаги да използвате надеждни ресурси като сайтовете на Американската сърдечна асоциация или на Европейското кардиологично дружество.

Copyright © 2021 - Microlife България. Всички права са запазени.