Превенция на инсулт - стъпка по стъпка

СПАСИ СЪРЦЕТО СИ ОТ ТРОМБ!

Според данните от няколко епидемиологични проучвания предсърдното мъждене (AFIB) е най - често срещаното нарушение на сърдечният ритъм, което води до ИНСУЛТ.

Тази аритмия е висок рисков фактор, създаващ условия за образуване на тромби и придвижването им с кръвообращението до мозъчните съдове, където водят до запушвания и исхемичен мозъчен инсулт

При хора с предсърдно мъждене (AFIB), вероятността да получат съсиреци, които повишават риска от ИНСУЛТ е 5(пет) пъти по - голяма.

Инсултът е на първо място като причина за инвалидност и на трето място за смъртност.

Инсултите свързани с предсърдно мъждене (AFIB) са изключително тежки, със значителна инвалидизация( движи се около 60 %) и по - голяма вероятност от смърт ( около 20 % ).

Противно на широко разпространеното мнение, инсултът МОЖЕ да бъде предотвратен.Два от три инсулта могат да бъдат предотвратени ако предсърдното мъждене е открито и лекувано навреме.

Откриването е от съществено значение.Много случаи на AFIB минават незабелязано, докато човек не пострада от инсулт и открие, че има AFIB докато в болницата.С патентования алгоритъм на Microlife за AFIB , скринингът е крачка напред в откриването на предсърдно мъждене.
Измерването на кръвно налягане ( както в клиниката, така и у дома ) с този тип технология е клинично доказано, че ще доведе до превенция на мозъчен инсулт, чрез откриването на нови случаи на AFIB и ще бъде полезно за проследяване на тези, които вече диагностицирани.

Обикновено , първоначалната цел на лечението е да се нормализира ритъма на сърцето, за да се предотврати инсулт при пациенти с предсърдно мъждене. За да се постигне това, лекарите често предписват лекарства или използват електрическа стимулация. Когато тези мерки не са достатъчни , лечението на AFIB се съсредоточава върху защита от образуването на кръвни съсиреци.
Повечето инсулти свързани с AFIB могат да бъдат предотвратени чрез разреждане на кръвта (с антикоагуланти ). Използването на антикоагуланти може да намали риска от инсулт с 68%. Понякога лекарите не са склонни да предписват тези лекарства , тъй като те може да попречат на други лекарства или диетата на пациента, както и поради риска от вътрешни кръвоизливи. Въпреки това , едно ново поколение лекарства може да няма толкова тежки странични ефекти и да изисква по-малко контрол на кръвното.

Инсултът е първата причина за инвалидност и третата причина за смърт . Достатъчно основания, за да обърнете внимание на предсърдното мъждене и да си направите скрининг за AFIB, особено ако имате други рискови фактори за AFIB.
За щастие, все повече и повече хора по света осъзнават важността на AFIB скрининга за превенция на инсулт . Това ново движение несъмнено ще помогне за подобряване качеството на живот на много хора и ще доведе до превенцията на много предотвратими инсулти .

Copyright © 2021 - Microlife България. Всички права са запазени.