Какво е предсърдно мъждене (атриална фибрилация)

Предсърдно мъждене - най-често срещаната и опасна аритмия

Предсърдното мъждене (Afib) е висок рисков фактор, създаващ условия за образуване на тромби и придвижването им с кръвообращението до мозъчните съдове, където водят до запушвания и исхемичен мозъчен инсулт.

Ранното откриване на предсърдно мъждене, последвано от правилно лечение, може да намали риска от инсулт с около 65%.

Ранната диагноза на Afib е първата стъпка към превенция на ИНСУЛТ.

Предсърдното мъждене и рискът от ИНСУЛТ

При предсърдното мъждене преминаването на електрически сигнали през сърцето е нарушено, което води до забързан и хаотичен сърдечен ритъм в горната част на сърцето (предсърдия). Поради това предсърдията не могат да се свият и да изтласкат добре кръвта към долната част на сърцето (камери), така че кръвта не е изцяло изтласкана и се задържа в сърцето. Това често води до образуване на съсиреци, които могат да навлязат в кръвоносните съдове, да стигнат до мозъка и да причинят инсулт.

Предсърдното мъждене обикновено протича без симптоми, поради което често остава неоткрито или се открива едва в спешното отделение след инсулт, когато вече е твърде късно.

Според статистиките предсърдното мъждене е причина за 20% от всички инсулти. Този процент обаче подценява реалната опасност от предсърдното мъждене, тъй като след първоначалната му поява, предсърдното мъждене се проявява на случаен, нередовен принцип – това означава, че след първоначалното възникване, може да няма повторна проява в период до 3 месеца. Според прогнози, базирани на проведени изследвания, се очаква около 6% от всички инсулти да са причинени от предсърдно мъждене, което не е било открито навреме.

Инсултът е на първо място причина за инвалидност и на трето място причина за смъртност. Противно на широко разпространеното мнение, инсултът МОЖЕ да бъде предотвратен. Два от три инсулта могат да бъдат предотвратени, ако предсърдното мъждене е открито и лекувано навреме.

Причини за появата на предсърдно мъждене

Рискът от поява на предсърдно мъждене се увеличава с възрастта. Afib е разпространено сред 0.5% от населението на възраст около 50 години, но се увеличава с до 10% при пациенти, които са над 65-годишна възраст.

Важен рисков фактор за предсърдно мъждене е високото кръвно налягане (хипертония). Около 70% от всички пациенти с Afib също страдат от хипертония, което само показва ползата от проследяване за предсърдно мъждене при измерване на кръвното налягане. Други рискови фактори за предсърдно мъждене са диабет, коронарна болест и затлъстяване.
Също така някои особености в начина на живот като тютюнопушене, употреба на алкохол и ниска степен на физическа дейност увеличават риска от предсърдно мъждене.

Copyright © 2024 - Microlife България. Всички права са запазени.